top of page

In 2003 plantten de Amsterdamse broers Atze en Sanne Zwirs de eerste druiven op de boerderij grond van hun grootvader. Met behulp van familie en vrienden  groeide de wijngaard uit tot een succes, inmiddels bestaat de wijngaard uit 1,2 hectare met meer dan 5000 planten. In de zomer van 2014 is het proeflokaal op de wijngaard opgeleverd en werd de wijngaard een populaire bestemming voor rondleidingen en proeverijen. Onze wijnen wonnen sinds 2012 al verschillende prijzen bij de Nederlandse wijnkeuringen. In 2015 kwam de volgende doorbraak met lovende kritieken voor onze “Abel” wijn van Harold Hamersma in het Parool en  twee van onze wijnen bij de beste 8 van Nederland in de winelife Hollands glorie proeverij (jan 2016)

​

 

Wijn maken is een ontzettend mooi en veelzijdig proces. Geen dag is hetzelfde en elk seizoen is anders. De gemene deler  hierin is het toewerken naar een zo bijzonder mogelijke wijn en de lat nog weer iets hoger te leggen dan het jaar daarvoor om de wijn verder te perfectioneren. Het mooie en betoverende van wijn is dan ook juist dat. Dat geen wijn hetzelfde is, en dat achter elke wijn een verhaal schuilgaat. Het verhaal van de wijnmaker, maar ook het verhaal van de bodem, van de klimaatomstandigheden van dat jaar. Wanneer wij een fles wijn drinken, proberen we ons voor te stellen hoe de omstandigheden van dat jaar waren, wat er zich afspeelde in de geschiedenis wie de mensen waren die de wijn maakten. Het wijn maken begint in de wijngaard. Het gevoel van pionieren, eigenwijs zijn, je eigen paradijsje creëren,  Je denkt als control freak dat je het dan kan perfectioneren, en helaas maar eigenlijk gelukkig zijn er zoveel invloeden en omstandigheden dat je leert om op gevoel te werken. Je moet voelen wat de plant voelt, denken wat de plant denkt, soms moet je haar een beetje uitdagen waardoor ze iets harder haar best doet en haar druiven net die extra lekkere smaak krijgen

 

.

Als de druiven de weg naar de wijnkelder gevonden hebben begint weer er een nieuwe spannende episode. Na de selectie van de beste druiven en het persen kunnen de gisten aan het werk. Gisten leven en presteren het beste onder de juiste omstandigheden, als wijnmaker voel je je dan net een gistcel en maak je dat die zich lekker voelt en optimaal kan leven.

 

 

Als de gisten klaar zijn met hun werk komt het aan op de smaakpapillen van de wijnmakers, er wordt gezocht naar de mooiste blend, waarin alle goede eigenschappen optimaal worden benut. De zuren, bittertjes en geuren worden in balans gebracht tot een heerlijke wijn. Daarna begint de wijnmaker alweer te dromen over het volgende seizoen, begin mei wanneer de druiven planten weer uit beginnen te lopen.

​

sophie en abel.jpg

Sophie en Abel Zwirs op de wijngaard Juli 2015

wijngaard rozen.jpg
stage.jpg

Stage Sanne Zwirs bij Gundlach Bunschu wijngaard California 2012

Onze filosofie
bottom of page